уторак, 14. мај 2024.

Завршен осми еко-квиз

Републичко финале осме сезоне еко-квиза „Прљаво или чисто – није исто” завршено је у Вршцу. Организатори еко-квиза су ЈКП „Градска чистоћа” и ЈКП „Други октобар” из Вршца.

Уз подршку верних навијача, ученици виших разреда основних школа из Београда, Вршца, Зрењанина и Горњег Милановца учествовали су са наставницима у финалном надметању популарног квиза, у ком су најбоље знање и вештине ове године показали ђаци Основне школе „Јован Дучић” из насеља Клек (Зрењанин) и заслужено понели титулу победника еко-квиза и освојили награду од 150 хиљада динара. Како правила квиза и налажу, ова победа екипе из Клека пружиће прилику граду Зрењанину да буде домаћин републичког финала девете сезоне еко-квиза 2025. године.

Друго место и награду од 125.000 динара освојили су ученици Основне школе „Жарко Зрењанин” из Избишта (Вршац), треће место и награда од 100.000 динара припали су екипи Основне школе „Момчило Настасијевић” из Горњег Милановца, док је четврто место са наградом од 75.000 динара заузела екипа Основне школе „Павле Савић” из Београда.

ЈКП „Градска чистоћа” Београд обезбедило је вредне новчане награде како екипи победничке школе тако и осталим екипама школа учесница. Ово београдско предузеће је захваљујући подршци Министарства заштите животне средине, Скупштине Града Београда, Секретаријата за заштиту животне средине и Секретаријата за образовање и дечју заштиту успешно завршило осму сезону овог популарног такмичења, а ове године и уз изузетну сарадњу са градом домаћином Вршцем и Јавним комуналним предузећем „Други октобар” из овог града. 

Циљ овог едукативног, али и забавног такмичења јесте подизање нивоа свести основаца о важности еколошког бонтона, као и усвајање лепих и корисних навика. Од великог значаја је и то што такмичари из године у годину показују све боље знање и веће интересовање за рециклажу, еколошке теме и заштиту животне средине.